Kieltolaki on luonut rikollisuuden ja päihdeongelman

Kieltolaki tulisi purkaa ja laittomat päihteet ottaa valtion sääntelyyn, kuten aikoinaan teimme alkoholinkin osalta. Purimme kieltolain ja saimme pimeät markkinat kuriin. Kieltolain ongelma on siinä, että se toteuttaa itse omaa kurjuuttaan ja syrjäyttää nuoria leimaamalla heitä rikollisiksi. Moni voi yhdestä kokeilusta menettää opiskelu/työpaikanpaikan tai ei saa opiskelupaikkaa haluamalleen alalle. Merkinnät säilyvät 10 vuotta rekistereissä. 

Alkoholiongelma nähdään sairautena ja sitä hoidetaan sosiaalipuolella. Laittomilla päihteillä syntynyttä päihdeongelmaa hoidetaan rikosoikeudellisin keinoin, mikä on erittäin huono keino saada tuloksia. Ei riippuvuusongelmat parane rankaisemalla.

Kieltolaki on luonut laittomat markkinat, joissa päihteet ovat epäpuhtaita ja mahdollisimman kovia ja koukuttavia, koska ei ole kuluttajasuojaa. Rikollisia kiinnostaa vain raha. Ja me maksamme rikollisten aiheuttamat vahingot verovaroin. Maailmanlaajuisesti kieltolaki on luonut valtavia mahdollisuuksia terroristeille rahoittaa toimintaansa. Esimerkkinä Etelä-Amerikka. Siellä laittomat päihdemarkkinat tuottavat rikollisjärjestöille niin valtavat tulot, että se ohjaa valtioiden toimia. Samaten viimeisimpänä, miten Taliban laittomalla päihdekaupalla rahoitti aseostot ja vallankumouksen. Alisti miljoonia naisia ja loi kurjuuden maahan. Mielestäni nämä kieltolain luomat haitat ylittävät monin kerroin sen mitä ne päihteinä aiheuttavat murto-osalle kansoista. Usein keskustelu typistyy kieltolain osalta vain päihdekeskusteluun. Vaikka suurin ongelma niissä on laittomuuden tuoma rikollisuus. Suomen katujengit ja liivijengit rahoittavat toimintansa laittomalla päihdekaupalla. Kuoleeko lopulta päihteiden käyttöön vähemmän ihmisiä, kuin kieltolain tuomaan sotaan.

Päihdeongelma on mielenterveysongelma ja se tulee joka tapauksessa osalle väestöä jo sallittujen päihteiden ja lääkkeiden kautta. Eikä kieltolaki ole estänyt laittomienkaan päihteiden käyttöä. Kiellettyjen päihteiden käyttö on vain lisääntynyt.      

Alkoholin kieltolaki aikoinaan aiheutti saman ilmiön. Täytyi saada alkoholi mahdollisimman pieneen tilaan, joten lähes kaikki kauppa käytiin pirtukauppana. Sama ilmiö on nykyisten laittomien päihteiden osalta.Rikolliset kehittävät päihteistä mahdollisimman vahvoja ja koukuttavia. Päihteiltä puuttuu kuluttajasuoja ja tuoteturvallisuus. Tietenkin päihdepolitiikan kevenyst tulee tehdä asteettain. Miedoimmat laillistaa ensin. Ja kovimmat tuleekin sitten laillistaa jakeluuun ainoastaan käyttöhuoneiin. Ja päihderiipuvaisille niidenkin saantiin tulee olla hoitosuunnitelma, joka tähtää päihteiden käytön lopettamiseen. Näen, että sallivammalla päihdepolitiikalla savutamme hyötyjä. Mietojen päihteiden valikoiman lisääntyessä kovempien aineiden käyttö vähenee. Esimerkkinä alkoholi on kansanterveydellisesti erittän haitallinen päihde.  Mikäli ihmiset tekisivät alkoholin sijasta miedompia ja terveellisempia päihdevalintoja niin se näkyisi terveystilastoissa. 

 Meidän tulisi suojella ja turvata nuortemme elämä, ei tuomita heitä rikollisiksi.  

Kieltolaki on luonut rikollisuuden ja päihdeongelman.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lainsäädännön muutos sääntelymalli

Tutkimukset osoittavat, alkoholi on "porttihuume".

Päihteet ja monikulttuurisuus.